Řepík lékařský

Latinsky: Agrimonia eupatoria L.
Slovensky: Repík lekársky
Německy: Kleiner Odermennig
Anglicky: Agrimony
Lidový název: řepíček, hepatitis, útrobník, královská bylina…

Řepík nevypadá nijak úchvatně, zato je statný, dobře se pěstuje i sbírá. A jeho účinky jsou natolik univerzální, že by měl být součástí každé domácí bylinné lékárny.

Co umí?

Stimuluje činnost žlučníku a podporuje činnost jater, slinivky, žaludku i dvanácterníku. Tlumí záněty, nejen v trávicím traktu, ale např. i kloubní. Tlumí průjmy. Zlepšuje stav organismu při kožních chorobách, posiluje obranyschopnost. Je bylinkou učitelů a jiných zdatných řečníků.  A také prý zahání zlé duchy. 🙂

Velkou výhodou užívání řepíku je, že u něj nejsou známy žádné negativní účinky. Lze jej užívat i dlouhodobě bez problémů.

Kdy jej použijeme?

vnitřní užití

  • chceme-li zlepšit metabolismus tuků a cholesterolu;
  • při jaterních chorobách;
  • při lehčích močových potížích, při ledvinových kolikách a obecně ledvinových potížích, při zánětech;
  • při žaludečních a dvanácterníkových vředech, zánětech žaludeční sliznice;
  • při bronchitidě;
  • při bolesti  krku a na hlasivky;

vnější užití

  • hojí řezné rány, rány po amputaci;
  • ekzémy;
  • při zánětech kůže;
  • při potížích v ústech a krku, při zánětech, při angíně;
  • na namožené hlasivky;
  • při únavě nohou (koupel v nálevu z řepíku).

Rada pro sušení řepíku: Jedná se o statnou a hrubou bylinu a její stonek po usušení není vůbec jednoduché překrojit. Proto řepíkovou nať ještě čerstvou nakrájím a až poté suším. Jelikož se nejedná o siličnou drogu, nemusím se bát, že ji tímto nějak výrazně znehodnotím. Rychleji takto i uschne a rovnou ji pak dám do nádoby, ve které ji skladuji.

Recepty s řepíkem:

Kloktadlo (dle Pavla Váni)

2 hrsti řepíku povaříme v 1 l vody tak dlouho, až zbyde méně než 4 dcl odvaru. Tím je hotovo. Poté vlahým odvarem kloktáme.

Čaj na podporu jaterní činnosti, při zvýšeném cholesterolu a pro zlepšení trávení (má vlastní směs)

30 g řepíku, 15 g dobromysli, 7 g routy, 5 g řebříčku, 10 g máty peprné, 6 g měsíčku

1 čajovou lžičku směsi v hrnku zalijeme vřící vodou a po 15 minutách scedíme. Pijeme teplé, neslazené 2-3 denně. Ideálně 3-4 týdny, pak 14 dní pauza, poté můžeme zopakovat.