Latinsky: Agrimonia eupatoria L.
Slovensky: Repík lekársky
Německy: Kleiner Odermennig
Anglicky: Agrimony
Lidový název: řepíček, hepatitis, útrobník, královská bylina…
Řepík nevypadá nijak úchvatně, zato je statný, dobře se pěstuje i sbírá. A jeho účinky jsou natolik univerzální, že by měl být součástí každé domácí bylinné lékárny.
Co umí?
Stimuluje činnost žlučníku a podporuje činnost jater, slinivky, žaludku i dvanácterníku. Tlumí záněty, nejen v trávicím traktu, ale např. i kloubní. Tlumí průjmy. Zlepšuje stav organismu při kožních chorobách, posiluje obranyschopnost. Je bylinkou učitelů a jiných zdatných řečníků. A také prý zahání zlé duchy. 🙂
Velkou výhodou užívání řepíku je, že u něj nejsou známy žádné negativní účinky. Lze jej užívat i dlouhodobě bez problémů.
Kdy jej použijeme?
vnitřní užití
- chceme-li zlepšit metabolismus tuků a cholesterolu;
- při jaterních chorobách;
- při lehčích močových potížích, při ledvinových kolikách a obecně ledvinových potížích, při zánětech;
- při žaludečních a dvanácterníkových vředech, zánětech žaludeční sliznice;
- při bronchitidě;
- při bolesti krku a na hlasivky;
- …
vnější užití
- hojí řezné rány, rány po amputaci;
- ekzémy;
- při zánětech kůže;
- při potížích v ústech a krku, při zánětech, při angíně;
- na namožené hlasivky;
- při únavě nohou (koupel v nálevu z řepíku).
Rada pro sušení řepíku: Jedná se o statnou a hrubou bylinu a její stonek po usušení není vůbec jednoduché překrojit. Proto řepíkovou nať ještě čerstvou nakrájím a až poté suším. Jelikož se nejedná o siličnou drogu, nemusím se bát, že ji tímto nějak výrazně znehodnotím. Rychleji takto i uschne a rovnou ji pak dám do nádoby, ve které ji skladuji.
Recepty s řepíkem:
Kloktadlo (dle Pavla Váni)
2 hrsti řepíku povaříme v 1 l vody tak dlouho, až zbyde méně než 4 dcl odvaru. Tím je hotovo. Poté vlahým odvarem kloktáme.
Čaj na podporu jaterní činnosti, při zvýšeném cholesterolu a pro zlepšení trávení (má vlastní směs)
30 g řepíku, 15 g dobromysli, 7 g routy, 5 g řebříčku, 10 g máty peprné, 6 g měsíčku
1 čajovou lžičku směsi v hrnku zalijeme vřící vodou a po 15 minutách scedíme. Pijeme teplé, neslazené 2-3 denně. Ideálně 3-4 týdny, pak 14 dní pauza, poté můžeme zopakovat.