Levandulový sirup

Je plné léto a je čas květu mnoha voňavých bylinek. Mezi ně patří stálice mezi voničkami levandule lékařská. Všichni víme, že je fajn jako čaj na nervy, do polštářků na dobré usínání nebo třeba jako voňavé potěšení do skříně, díky kterému nám moli dají vale. Jednou z mnoha možností využití levandule je výroba levandulového sirupu.

V knížkách a na webu najdete spoustu variací na výrobu tohoto skvělého doplňku letních drinků, jednu vám nabízím i já. 🙂

Recept na levandulový sirup

  • 1 l převařené vychladlé vody
  • 2 – 3 pěkné hrsti levandulových květů i s částí stonku – někdo si dal práci i s počítáním květenství, prý cca 40 🙂
  • 3 citrony v bio kvalitě
  • 1 kg cukru krystal
  • 2 lžičky kyseliny citronové (pokud chcete, aby vám vydržel i ve spíži na chladnější období)

Prvně  si pohrajeme s citronem. Pořádně jej omyjeme a osušíme. Okrájíme tenkou vrstvu kůry bez albeda, to je to bílé pod žlutou vrstvou :), kůru odložím na talířek a albedo oloupeme a vyhodíme, protože je nahořklé a nemuselo by všem konzumentům v sirupu chutnat. Nemáme-li problém s jemnou hořkostí albeda, můžeme samozřejmě ponechat. Poté citron nakrájíme na kolečka.

Do vychladlé převařené vody vložíme levanduli, citron i kůru. Zakryjeme a necháme 24 hodin stát někde na chladnějším místě. Macerát získá krásnou růžovou barvu a omamnou levandulovou vůni. Scedíme jej a řádně vše vymačkáme.

Macerát dáme na plotnu a přivedeme k bodu varu, ale pozor, nevaříme! Jakmile je horký, pomalu přisypeme a rozpustíme cukr, necháme chvilku opět prohřát a doplníme kyselinou citronovou. Pokud se náhodou vytvoří na hladině pěna, sebereme a odstraníme. Po cca 5 minutách s teplotou těsně pod bodem varu vypneme plotnu a hotový sirup naléváme do čistě vymytých a ideálně předehřátých lahví, ihned víčkujeme a obrátíme vzhůru nohama. Vyčkáme do vychladnutí, označíme a můžeme dle libosti užívat. Pokud nevypijeme hned, měl by sirup vydržet v chladné tmavé spíži bez problémů do zimy.

Návrh na letní drink s levandulovým sirupem

Smícháme mátové listy, sodovku (nebo třeba kupovanou citrusovou limonádu) a levandulový sirup a je hotovo. Chceme-li, ozdobíme květy slézu, růže nebo levandule nebo doplníme třeba kousky melounu nebo zahradním ovocem. Nabízí se např. měsíční jahody či maliny. Před podáváním vychladíme  lednici nebo doplníme ledem a můžeme popíjet.

Pokud chcete drink pro dospělé, zkuste přidat „panáčka čisté vodky“, nebo perlivé víno místo části sodovky. Jupííí!

Zkuste si teď v létě třeba také Citronový sirup s alojzkou

 

Přeji pohodové léto a dobrou chuť!

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Články, Nápoje, O bylinách. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *