Letošní jaro ovocným stromům nadělilo pořádný mrazík do květů, takže úroda nic moc. Naše letní jabloň původně slibovala pořádnou úrodu, ale nakonec bylo jen k ochutnání, na štrůdl a ten zbytek si načaly vosy a sršně. Ale díky nim jsem se rozhodla alespoň ta nakousaná sladká jablka zužitkovat na jablečný ocet.
Už jsem se kdysi dávno o něj trochu neumětelsky pokoušela a nepovedl se mi. Letos jsem se do něj pustila znovu a ejhle, navzdory vedrům při zrání kvasu se tentokrát povedl.
Mám svůj „bio“ jablečný ocet! 🙂
Má barvu přesně dle odrůdy jablek, z které jsem jej dělala, jemně octově voní a kyselý je dost – to zhodnotila rodina, kterou jsem donutila při stáčení do lahviček ochutnat neředěný. 😀
Vzhledem k tomu, že je nefiltrovaný a nepasterizovaný, je tzv. živý, a očekávám, že se v něm časem utvoří i nějaký zákal.
Účinky:
- navozuje pocit sytosti, což následně vede ke konzumaci menšího množství kalorií.
- podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, a tím podporuje trávení a štěpení tuků a urychluje metabolismus;
- snižuje hodnoty cholesterolu v krvi;
- pomáhá snižovat hladinu glukózy;
- pomáhá udržovat přirozeně kyselé pH kůže;
- má protiplísňové, antibakteriální a antiseptické vlastnosti;
- …
Užití jablečného octa je velmi široké. Jak jej užít např. v kuchyni najdete např. zde na webu Jíme zdravě
Vnitřní užití:
- jako dochucovadlo – do zeleninových salátů, zavařování či k doladění některých nápojů;
- jako základ bylinných a kořeněných octů – do lahvičky octa přidáme některou bylinku, dle požadovaného užití a účinku – např. levanduli, rozmarýn, pepř, nové koření, chilli;
- při redukční dietě – v kombinaci se úpravou jídelníčku a navýšením pohybové aktivity však mohou být výsledky překvapivé;
- doplňuje i minerály, zvláště draslík;
- při zvýšeném cukru v krvi a zvýšeném cholesterolu;
- dle lidových receptů tzv. čistí krev.
Vnější užití:
- pro kosmetické účely – naředěný jako pleťovou voda či tonikum na mastnou pleť, jako oplach vlasů po umytí pro jejich lesk;
- do lázně nohou – protiplísňový účinek a při pravidelné každodenní několikaminutové koupeli i omezení zápachu nohou při nadměrném pocení;
- obklady – na otoky při naraženinách, vymknutém kotníku apod.;
- pro masáže – např. na revmatické klouby a při otocích – ideální je použít třeba rozmarýnový nebo levandulový;
- potřít hmyzí štípance – sníží otok a omezí svědění
- při horečce se stejně jako víno může použít naředěný k otírání pokožky celého těla po zábalu;
- při úklidu v domácnosti – má antiseptické účinky a dobře odmašťuje;
Recept na vnitřní užití:
1 lžička až 1 lžíce (max) do sklenice vody, dle chutí je možno přidat lžičku medu – promíchat a pít nejlépe na lačno.
Osobně jde o docela chutný nápoj, který může být i příjemným zpestřením letního pitného režimu, protože dobře zahání žízeň. Obecně se nedoporučuje dlouhodobé pití a překračování cca 2 lžic jablečného octa denně. S tímto názorem rozhodně souhlasím, viz upozornění níže.
Upozornění!!
Nikdy vnitřně neužíváme neředěný! Může podráždit sliznice dutiny ústní, jícnu či žaludku.
Při dlouhodobém užívání může mít vliv na snížení ukládání vápníku v kostech! Pozor obzvláště při osteoporóze!
Po vnitřním užití je vhodné vždy vypláchnout ústa čistou vodou, aby kyselina octová při dlouhodobém působení nenarušovala zubní sklovinu.