Zkuste zařadit na jarní jídelníček řeřišnici černou. Nyní na jaře je nejlepší. Až půjdete na procházku, dívejte se kolem vody, určitě na ni narazíte. Natrhejte vrchní části rostlin – listy, nať i kvetoucí část – a buď rovnou do pusy jako chuťovku nebo do salátu či na chleba s máslem.
Ve volné přírodě ji najdete vcelku hojně v proudící i stojaté vodě, v téměř každém zamokřeném místě i na zaplavovaných loukách. Já ji sbírám u potůčku mezi lesy.
Je to blízká příbuzná známější potočnice lékařské. Je jí velmi podobná co do vzhledu i účinku. Bohužel potočnici u nás téměř nenajdete.
Řeřišnice je dobrá na podporu trávení, při cukrovce, ale také pro ledviny. Obsahuje mnoho vitamínu C a hořčičné silice. Řeřišnice má chuť pikantní, možná trochu křenovou, na chlebu a v salátu je moc dobrá. Mně chutí připomíná jemnější řeřichu setou.
Užití např. https://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/218-cardamine-amara-rerisnice-horka