Pestrá strava aneb trocha jarní očisty s řeřišnicí černou

Zkuste zařadit na jarní jídelníček řeřišnici černou. Nyní na jaře je nejlepší. Až půjdete na procházku, dívejte se kolem vody, určitě na ni narazíte. Natrhejte vrchní části rostlin – listy, nať i kvetoucí část – a buď rovnou do pusy jako chuťovku nebo do salátu či na chleba s máslem.

Ve volné přírodě ji najdete vcelku hojně  v proudící i stojaté vodě, v téměř každém zamokřeném místě i na zaplavovaných loukách. Já ji sbírám u potůčku mezi lesy.

Řeřišnice hořká – Zatím je vidět, brzy zaroste vyšším tužebníkem odvedle, a bude „neviditelná“.

Je to blízká příbuzná známější potočnice lékařské. Je jí velmi podobná co do vzhledu i účinku. Bohužel potočnici u nás téměř nenajdete.

Řeřišnice je dobrá na podporu trávení, při cukrovce, ale také pro ledviny. Obsahuje mnoho vitamínu C a hořčičné silice. Řeřišnice má chuť pikantní, možná trochu křenovou, na chlebu a v salátu je moc dobrá. 🙂 Mně chutí připomíná jemnější řeřichu setou.

Užití např.  https://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/218-cardamine-amara-rerisnice-horka

Příspěvek byl publikován v rubrice Články, Zdravá strava, Zdraví a rady pro zdraví se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *