Citron je velmi zdravé a chutné citrusové ovoce. Na tom se shodne většina z nás. Používáme jej jako dochucovadlo při vaření, při pečení, při nachlazení do čaje, v grogu pro zahřátí také nemůže chybět a patří do základních příchutí téměř všech běžných značek nealkoholických i alkoholických nápojů. Najdeme jej i jako citronový sirup mezi hustými sladkými lepkavými ovocnými šťávami. Prodává se i tzv. „citronka“, která mnohdy nemá s citronem společného nic, jen název. 🙂 Jeho nakyslá chuť a příjemná vůně je prostě klasika.
Řekněte, kdo si nikdy domů nekoupil citronovou limonádu?! Nebo u koho nepadl doma dotaz po návratu z nákupu, jestli máte „limču“?! Patřím mezi ty, kteří se brání nákupu zbytečných petlahví, a ani se mi nechce pořád něco tahat. Pokud máte doma láhev na výrobu sifonu, alias sodové vody (kdysi láhev opletenou kovovými drátky, dnes plastový sodastream), můžete si díky citronovému sirupu limonádu udělat doma. Jenže to znamená koupit sirup, který okolo citronu možná jen prošel.
Když jsem onehdy procházela okolo pultů s ovocem a zeleninou, padlo mi oko na krásné citrony. Odrůdu si nepamatuji, nicméně již od pohledu patřily mezi ty s relativně slabou slupkou a velmi šťavnatou dužninou. Což, jak jistě víte, není rozhodně pravidlem. Koupila jsem jich rovnou 3 kila a v rámci záchvatu kreativity nelenila a hledala jsem, zda se nedá doma vyrobit citronový sirup. Žádný z nabízených postupů na internetu se mi nelíbil a tak jsem si vymyslela svůj. Obohatila jsem jej o pár bylinek, abych jeho využití pozvedla na vyšší úroveň, tzn. není jen chutný, ale má i pozitivní účinky na naše zdraví (viz níže v informacích). Povedl se a tak vám jej zde nabízím. Třeba také neodoláte a vyzkoušíte.
Recept na citronový sirup podle Áji 🙂
- 2 l citronové šťávy (dle odrůdy – já měla 3 kg citronů)
- 3 kg cukru krystal (možný bílý i přírodní hnědý, nebo třtinový)
- 1 l vody
- 3 plné hrsti čerstvých nebo sušené máty peprné a aloisie trojlisté
- 10 ml tinktury z aloisie trojlisté (není nutné)
Nejprve si připravíme silný nálev z bylinek. Uvaříme vodu, bylinky přelijeme a necháme louhovat 15 minut přikryté pokličkou. Mezi tím vylisovanou citronovou šťávu nalijeme do smaltovaného či nerezového hrnce a zahřejeme. Když se dostane k bodu varu, nasypeme do ní všechen cukr, rozpustíme jej a za stálého míchání necháme opět dojít k bodu varu. Nesmí klokotat. V tuto chvíli můžeme přidat 2 rovné lžičky kyseliny citronové, ale nutné to není. Udržujeme max. 5 minut téměř vřící a sbíráme případnou pěnu. Poté přilijeme přecezený nálev z bylinek, tinkturu z aloisie a vypneme.
Ihned naléváme do připravených umytých a předehřátých lahví, zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Postavíme např. do košíku či bedýnky a přikryjeme dekou, aby pomalu lahve chládly. Uskladníme někde v temnu ve stálé teplotě. Ideální je sklep. Bez problémů vydrží přes zimu, tedy pokud ji nevypijete! 🙂
Hotovou citronovou šťávu popíjíme ředěnou vodou. Skvělá je se sodovou vodou a ledem nebo v čaji či grogu. Přeji dobrou chuť!
Pár drobných rad a informací:
- Snažte se pracovat relativně rychle. Vitamíny, obsažené v citronové šťávě (hlavně vit. C), chceme zachovat v co největší výši, jelikož rychle oxidují a nemají rády dlouhý var, nezdržujeme se. Šťávu z citronů lisujeme bezprostředně před vařením šťávy.
- Ze stejného důvodu je dobré dbát také na uskladnění v temnu.
- Bylinky v receptu můžete samozřejmě vynechat, ale nebude to ono. Máta je skvělá na trávení a zná jí téměř každý. Neznámá může pro vás být v receptu použitá aloisie trojlistá, je to jedna z mých velmi oblíbených bylinek.
Voní po citronu, má uklidňující účinky, tlumí překrvení nosní sliznice, zlepšuje trávení, je vhodná při rozrušení a neklidu, při žaludečních křečích, atd. Horký čaj s tímto sirupem bude jistě skvělý někdy na večer k popíjení na gauči před spaním.
- Diabetici s citronovým sirupem musí opravdu šetřit. Cukr je prostě cukr.
Pingback: Levandulový sirup - AB-regenerace - Alena BindrováAB-regenerace – Alena Bindrová