Už je to tu zas!
Kdo by to neznal. Jednou za čas se naše střeva šprajcnou a řeknou si, že už ani krok. A naše břicho se nafukuje, tlačí a my se kroutíme, vzdycháme, jsme nervozní a oblékáme si volné oblečení. Zácpa je tu! Pak po několika dnech konečně navštívíme toaletu a s úlevou zajásáme „Hotovo!“. Jenomže pak se to třeba opakuje a my začneme přemýšlet. Nejspíš nešlo o jednorázový stravovací výkyv, takže, co děláme špatně?!
Všichni víme, že zácpa není v pořádku. Jak na správné trávení?!
Střeva a trávení se vždy v první řadě řeší úpravou stravy. Obecně bychom měli jíst hodně vlákniny v potravě, tzn. zelenina, ovoce, celozrnné potraviny atd., dále dostatečně pít a pravidelně se hýbat (počítá se i svěží chůze). K tomu si vytvořit pravidelný vylučovací reflex. Tzn. např. každé ráno po jídle po chvilce jít na toaletu a … 🙂 V žádném případě se ale nenuťme tlačit.
Prosím, z pomocných prostředků neužívejme určitě klasická projímadla typu „list senny“, jen po nich zleniví střeva a problém se ještě prohlubuje. Jako jednorázovou pomoc ano, ale vícekrát? Ne!!
Co z přírodních prostředků nám pomůže?
Dobrou zkušenost mám s psylliem (obal semínek jitrocele indického). Jednu lžičku ráno a večer smíchat se sklenicí vody a vypít, k tomu pak ještě jednu sklenici jakékoliv tekutiny během dalších max. 20 minut. A nezapomínat pravidelně popíjet, nejlépe vodu, během celého dne. Vyplatí se, pokud člověk nebyl zvyklý, nastavit si třeba i budík na mobilu na každou hodinu a vypít vždy 1 malou skleničku.
Podobně funguje i lněné semínko, pokud možno čerstvě namleté (třeba v mlýnku na mák). S tekutinami je to stejně. A u lněného semínka budeme mít profit i z obsahu zdraví prospěšných minerálů a nenasycených mastných kyselin.
Dále jsou fajn:
- večer namočené sušené švestky ráno zkonzumované;
- 2 – 3 namočené sušené fíky (postup stejný jako u švestek);
- kysané zelí konzumované 3x denně v malém množství, včetně šťávy z něj;
- kvašená zelenina, moderně nazývaná pickles 🙂
Prevence:
- vše výše uvedené a dále;
- pozor na velké a časté změny ve stravování;
- sklenice teplé vody po ránu a dostatečný pitný režim během celého dne; na pravidelnost pití si lze zvyknout. Je na to jednoduchý trik. Na lednici si nalepte papír a pokaždé, když se napijete (skleničku vody), udělejte čárku. Každý den jich musí být deset. Nebo si dejte do mobilu na každou hodinu od rána do pěti do večera upozornění a při každém cinknutí se napijte;
- 1 jablko denně;
- každý den zeleninu, čerstvou či dušenou;
- ovesné vločky večer namočené ve vodě a ráno konzumované s ovocem, sušeným ovocem, mandlemi či jinými ořechy a bílým jogurtem nebo zákysem;
- uberte na konzumaci potravin s obsahem bílé mouky (rohlíky, housky, koláče, zákusky, …)
- neošklíbejme se na občasnou konzumací chleba se sádlem; kdo maže, ten jede 😉 ;
- konzumace zakysaných mléčných výrobků (čím méně dochucovaných z výroby, tím lépe);
- omezte maso a uzeniny;
- A POHYB, POHYB A POHYB ?
- …
Na závěr můžu jedině říct, že je to leckdy běh na delší trať, pokud chceme střeva rozpohybovat. Vydržíme-li s úpravou stravy a s dodržováním alespoň části výše zmíněných pravidel, výsledky se dostaví. Přeji Vám všem hodně zdraví!
Pingback: Kvašená zelenina - přirozená dávka zdraví - AB-regenerace - Alena Bindrová