Olivový olej – co o něm víme?

Olivový olej se získává lisováním plodů – oliv – olivovníku evropského (Olea europea).

Druhy olivového oleje:

Za studena lisované oleje:

Extra panenský olivový olej – za studena lisovaný – nejkvalitnější olivový olej, lisuje se jen mechanicky, při lisování se olej téměř nezahřeje, ty nejlepší oleje jsou z plodů bez pecek. (volná kyselost do 0,8 g na 100 g)
Panenský olivový olej – je za studena lisovaný – lisuje se také jen mechanicky, rozdíl oproti extra panenskému je v mírně vyšší volné kyselosti (do 2,0 g na 100 g).
„Obyčejný“ panenský olej – zbylý za studena lisovaný olej (s volnou kyselostí do 3,3 g na 100 g)

Rafinované olivové oleje:

– jsou lisované za vysokých teplot a pod tlakem, snižuje se jejich kvalita a díky vysokým teplotám se ničí mnoho zdraví prospěšných látek. Bývají také někdy chemicky upraveny. Používají se hlavně na smažení. Výhodou je, že se nepřepalují, a jejich a oxidační stabilita při smažení.

Rafinovaný olej – olej získaný rafinováním panenského olivového oleje s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g.

Rafinovaný olej z pokrutin – olej získaný rafinováním surového olivového oleje z pokrutin s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g. Pokrutina je odpad z prvotního lisování oliv.

Obecně známé vlastnosti olivového oleje (za studena lisovaného):

  • je znám zejména jako zdroj přírodních antioxidantů – polyfenolů. Ty mohou lidskému organizmu pomoci předcházet stárnutí a degeneraci buněk.
  • působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
  • má výrazné antioxidační účinky
  • obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti zácpě a nadýmání
  • má detoxikační účinky
  • podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení
  • je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • podporuje funkci žlučníku
  • zpomaluje stárnutí

Vnější použití a účinky olivového oleje (za studena lisovaného):

  • masáže – jeden ze základních přírodních masážních olejů
  • nosný olej pro přírodní esenciální oleje a vhodný pro směs s dalšími oleji (např. meruňkovým, ricinovým, olejem z pšeničných klíčků, …) – směsí těchto olejů rozšiřujeme masážní relaxační, regenerační, zdravotní či kosmetické účinky oleje dle potřeby
  • velmi vhodný pro výrobu domácích bylinných olejových macerátů;  typický je např. měsíčkový olej či třezalkový olej (používají se také při masážích)
  • vyživuje pokožku a zpomaluje její stárnutí
  • snižuje únavu svalů po fyzické námaze
  • vhodný na celé tělo po opalování
  • na ošetřování ekzémů či bércových vředů
  • jako výživná maska na vlasy
  • vhodný na mlgání oleje
Příspěvek byl publikován v rubrice Vše o masážích, Zdravá strava. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Olivový olej – co o něm víme?

  1. Pingback: Jaké masážní prostředky používáme? - AB-regenerace - Alena BindrováAB-regenerace – Alena Bindrová

  2. Pingback: Mlgání oleje - AB-regenerace - Alena BindrováAB-regenerace – Alena Bindrová

  3. Pingback: Popraskané paty - nejen kosmetický problém - AB-regenerace - Alena BindrováAB-regenerace – Alena Bindrová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *