Pampelišková medová mánie

Dnešní příspěvek nebude z těch, které jen velebí produkty z bylinek. Je začátek května, zahrady, trávníky, louky i meze jsou plné rozkvetlých pampelišek. Všude kolem nás žlutá nádhera. S tím se jako každý rok roztrhl pytel s diskusemi na internetu plnými hesel, vět a otázek typu: „Už máte hotový pampeliškový med?“ „Zdravý pampeliškový med jako od včeliček“, „Nemáte někdo recept na opravdu dobrý pampeliškový med?“ atd. V denním tisku je najdete též.

Asi se ptáte, co mám proti pampeliškám. Inu nic. Pampeliška lékařská alias smetánka lékařská je jedna z našich velmi cenných léčivých bylin. Její pozitivní vliv na játra, slinivku, střeva, slezinu i ledviny a tím na celou řadu zdravotních potíží je neoddiskutovatelný.

Jenom si představuji péči o své zdraví jinak, než že povařím květy v cukerném roztoku s citronem.

Můj selský rozum mi říká, že:

  • Cukr – funguje jako konzervant a sladidlo – výživová hodnota – žádná, energetická – velmi vysoká. A také jako chuťové korigens, jelikož je částečně zkaramelizovaný a tedy chuťově příjemný. Ovšem pozor, leckdy může být, díky naší šikovnosti, také spálený, což jistě není zdravé.Pampeliška lékařská
  • Citron – funguje jako konzervant (díky obsahu ovocných kyselin) a chuťové korigens.
  • Pampeliškový květ – bylinná složka s obsahem pylu.
  • Dlouhodobým varem je zničena většina biologicky aktivních látek, zvláště enzymy a vitamín C. Pokud v pampeliškovém cukrovém sirupu zůstalo něco málo zdravého, tak nějaké minerály v  minimálním množství.
  • Nejedná se o med, ale o zkaramelizovaný ochucený cukerný sirup, či cukrový rozvar.

Jaké je tedy využití pampeliškového medu? Dle mého jen jako chuťově zajímavého sladidla na bázi cukru. Osladíme si čaj nebo namažeme med s máslem, ale jinak od něj neočekávejme nic moc. A upřímně, to si raději dám do čaje či na chléb pravý včelí med.

Pokud chceme z pampelišky vytěžit její léčivé síly, vyrobme si raději tinkturu z kořene, usušme si kořen nebo kořen s listem na čaj, popřípadě si na jaře pochutnejme na čerstvých listech v zeleninovém salátu či v polévce.

Příspěvek byl publikován v rubrice O bylinách, Zdravá strava, Zdraví a rady pro zdraví se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *