Je konec června a začínají ve velkém kvést jedny z nejznámějších léčivých bylin tymián obecný a mateřídouška (vejčitá, úzkolistá, ..). Obsahem látek jsou jako bratr a sestra. Jsou skvělými antiseptiky, výborně působí na trávení, při bronchitidách, bolestech svalů apod. Mateřídouškový a tymiánový čaj nebo sirup je při nachlazení jedničkou, stejně tak jako koření v kuchyni.
Móda domácí výroby bylinných sirupů
Dnes je velmi módní výroba bylinných sirupů a to nejen z těchto dvou bylinek. Já však moc sirupy nedělám. Mám raději čerstvé vodné výluhy, lihové a olejové maceráty.
Ke klasickým bylinným sirupům ze siličnatých drog domácí výroby jsem totiž mírně skeptická, zvlášť pokud se dělají za tepla, jelikož velké množství účinné silice se ztrácí při výrobě. Považuji je spíš za pochutinu.
Tymiánový sirup z medu
Když však byly mé děti menší, dělala jsem tymiánový nebo mateřídouškový „sirup“ z medu. To jsem lehce zavadlou kvetoucí nať nakrájela a zalila čerstvě vytočeným pravým včelím medem (přímo od včelaře). Výhodou je, že kvetení těchto dvou bylinek se shoduje s vytáčením medu . Po 3 týdnech jsem med lehce nahřála (do 40 °C) tak, aby byl opravdu tekutý a pak přecedila skrz sítko. Získaný med byl řidší konzistence, spíš právě sirupové.
V tomto medovém sirupu se dle mého snoubí léčivá síla medu se silou bylinek v ideální kombinaci. V lednici vydrží celou zimu tak, abychom jej mohli po lžičkách podávat dětem a po lžících dospělým při nachlazení, kašli atp.
Pingback: Jednoduchá domácí mast jako pomoc při nachlazení - AB-regenerace - Alena BindrováAB-regenerace – Alena Bindrová