Byliny s vůní česneku

Není snad zelenina, která by vyvolávala tak rozporuplné pocity. Je chutná, sladká, pikatní, má říz, nedá se jíst, pálí, čpí, voní, smrdí, … Je řeč o česneku, cibuli i dalších zástupcích rodu Allium. Obecně o nich můžeme rozhodně všichni říci, že s nimi získávají naše jídla skvělou a nenapodobitelnou chuť, že jsou zdravější a že si je někteří z nás, bohužel, musí z různých důvodů odpustit. Stejně tak se shodneme na tom, že odér, který se nese z našich úst po jejich požití, je, mírně řečeno, „nic moc“. 🙂

Z bylinářského pohledu se jedná o velmi účinné a přitom dostupné bylinky vhodné pro prevenci i léčebné využití!

Jak to tedy s nimi je?

  • Do čeledi amarylkovitých a rodu Allium patří tyto nejčastěji užívané cibuloviny: cibule kuchyňská, česnek setý, pór zahradní, pažitka pobřežní, pažitka čínská, česnek medvědí a česnek podivný.
  • Volně v přírodě roste v našich zeměpisných šířkách  česnek medvědí, zplaněle někdy i česnek podivný a pažitka pobřežní. Tyto a všechny ostatní si ale můžeme také vypěstovat na zahrádce či koupit v obchodě.
  • Charakteristický štiplavý zápach cibulí mají na svědomí sirné sloučeniny. Nejznámější z těchto látek je allicin. Jejich množství a poměr se mírně liší, proto je např. pór jemný, česnek naopak pěkně řízný.
  • Všechny obsahují řadu minerálních látek a vitamínů v různém poměru. Z minerálů jsou to např. síra, fosfor, zinek, selen, draslík, vápník, železo, mangan, z vitamínů betakaroteny, vitamíny skupiny B, (zvláště B1 a B6), C, D a E. Obsahují také některé antioxidanty, např. quercetin.

Jaké mají dle tradiční medicíny účinky?

  • antibiotické a antiseptické;
  • protizánětlivé;
  • antioxidační;
  • mukolytické;
  • antihelmetické;
  • kancerostatické;

Kdy je obecně použijeme?

  • prevence a léčba nachlazení a viróz dýchacího ústrojí;
  • při kašli a bronchitidě – pomáhají vykašlávat;
  • proti střevním parazitům;
  • k úpravě trávení;
  • snižují cholesterol a krevní tlak;
  • podpora imunity;