Latinsky: Hyssopus officinalis
Slovensky: Yzop lekársky
Německy: gebräuchlicher Yzop
Anglicky: Hyssop
Lidový název: hysopek, ysop, hysop, klášterní bylina, bylina poslední pomoci
Zní to jako otázka pro křížovkáře. Co je to? Bylina na čtyři, začíná na ypsilon. Ano, yzop. A znáte jej? Voněli jste si již někdy k němu? Má nádherně hořce kafrovitou vůni, které já osobně nemohu odolat. Mám potřebu zabořit ruce do keříků nebo je jen pohladit a pak k rukám čichat a zhluboka dýchat. Věřím na energetické působení mezi živými organismy a yzop je jednou z bylinek, které si mne našly.
Posvátná bylinka, používaná k očistě chrámů ve starém Řecku a Římě, patří mezi hluchavkovité, jednou z nejbližších příbuzných rostlin je např. saturejka zahradní a s. horská. Yzop má silný kafrovitý pach a větrově nahořklou chuť. Je to silná siličnatá bylinka a významná medonosná rostlina. Milují ji včely a motýli. Máte-li zájem o podrobný popis rostliny a výčet obsahových látek, najdete jej např. na webových stránkách Herbáře Wendys.
Yzop se sbírá v letních měsících vždy na počátku kvetení. Kvetoucí nať seřízneme a buď usušíme (ve stínu volně na sítech nebo zavěšené ve svazcích, popř. umělým teplem max. 35°C) nebo macerujeme v oleji či octu. Sklízet se dá až 3x za sezónu. Užíváme ji vnitřně nejčastěji ve směsi s ostatními bylinkami. Výjimku tvoří např. yzopové víno.
Jaké má yzop dle tradiční lidové medicíny účinky?
antiseptické, tonizační, stimulační, protizánětlivé, prohřívací, afrodisiakální, expectorans, stomachikum, antihidrotikum, …
Kdy jej použijeme?
-
při nadýmání, při chronickém střevním kataru, na podporu trávení (čaj formou nálevu nebo odvaru)
- při zánětech horních cest dýchacích, chronických bronchitidách, astmatu (opatrně, je třeba vyzkoušet!), kašli, (čaj formou nálevu nebo odvaru)
- Při zánětu hrtanu a mandlí jako kloktadlo – společně se šalvějí
- při urologických zánětech (ve směsi jako doplněk)
- při nadměrném pocení (nočním i klimakterickém – podobně jako šalvěj lékařská) – studený nálev
- na štípance, otoky – formou obkladu z octového macerátu
- jako tonikum pro povzbuzení organismu a na mírné zvýšení tlaku – yzopové víno
- součást bylinného likéru pro dobré trávení a povzbuzení
- v kuchyni jako koření na pečená či grilovaná masa, králíka a k dochucení různých zeleninových salátů (kořeníme lehce, dáváme si pozor, abychom to s ním nepřehnali)
- stejně jako saturejka je považován za afrodisiakum (bývá často součástí „nápojů lásky“ 🙂 )
A co má yzop společného s masážemi?
Yzopový olej můžeme použít jako tonikum při masírování unavených svalů na nohou či na zádech, stejně tak revmatických kloubů. Mírně ohřátým yzopovým olejem můžeme lehce masírovat břišní krajinu při nadýmání a střevních potížích. Yzopová silice má hojivé účinky, brání tvorbě jizev a je vhodná i na zhmožděniny. Tzn. masáž jizev olejem s obsahem yzopové silice je také možná.
Upozornění!
Nedoporučuje se při stavech nervozity a podráždění.
Jelikož se jedná o bylinku s vysokým obsahem silic, malým dětem (do 3 let) bych ji dávala výhradně ve směsi a jen v malém množství nebo vůbec.
Silice není vhodná pro epileptiky, může vyvolat křeče!
Yzopové recepty:
Čaj z yzopu
1 čajová lžička na šálek vody, 2 šálky denně
Kloktadlo při zánětu v krku, zánětu v dutině ústní (zánět dásní, afty, …)
1 díl yzopu, 1 díl šalvěje lékařské, 1 díl heřmánku pravého a 1 díl černohlávku obecného
Připravíme si nálev: 1 lžičku směsi dáme do hrnku a zalijeme vřící vodou. Po 15 minutách scedíme. Mírně schlazeným nálevem kloktáme či vyplachujeme několikrát denně.
Yzopové víno
Čerstvou yzopovou nať nakrájíme a nasypeme do přírodního bílého vína (např. ryzlink rýnský). Můžeme přidat i trochu saturejky či rozmarýnu. Necháme v temnu při pokojové teplotě macerovat přibližně 8 dní a poté slijeme a uskladníme v láhvi v temnu a chladu.
Užíváme při nízkém krevním tlaku, při pocitu únavy a pro mírné povzbuzení organismu vždy ráno „stopečku“ vína. Zvláště vhodné pro starší osoby, které trpí po ránu na nízký tlak. Použijeme-li večer a před sexem, působí prý jako afrodisiakum. 🙂
Yzopový masážní olej
Čerstvá yzopová nať, rostlinný olej (slunečnicový nebo olivový za studena lisovaný)
Mírně zavadlou nať yzopu nakrájíme a nasypeme do láhve se širokým hrdlem a zalijeme rostlinným olejem tak, aby nebyla nať nad hladinou. Zakryjeme a necháme při pokojové teplotě macerovat za občasného protřepání minimálně 6 týdnů. Poté scedíme, vylisujeme a uskladníme v temnu a chladu.
Užíváme na masáže, do povzbuzujících koupelí apod.
Yzopový ocet
Čerstvá yzopová nať, ocet (kvasný lihový, vinný či jablečný)
Pěknou snítku rozkvetlé natě yzopu vložíme do láhve s octem a necháme macerovat. Po několika dnech můžeme začít užívat. Nať necháme vloženou, dokud ocet nespotřebujeme.
Užijeme buď v kuchyni, např. na dochucení zeleninových salátů, nebo na obklady či potření při štípnutí hmyzem, otocích apod.